Agentuur en Distributie
Agentuur en distributie. Klinkt bekend, maar wat is agentuur nou eigenlijk precies? En… wat is het verschil met distributie? Welke kansen en risico’s horen bij agentuur of distributie?
Regelmatig krijgen wij de vraag of we een overeenkomst voor de wederverkoop van een product of dienst op willen opstellen, waarbij de beoogde samenwerking kenmerken van zowel agentuur als distributie heeft. Dat is mogelijk, maar het is voor alle partijen van groot belang om goed vast te leggen op welke basis iedere partij optreedt.
Agentuur
De samenwerkingspartner die als agent handelt, treedt op als bemiddelaar. De agent bemiddelt bij het sluiten van overeenkomsten met klanten in naam en voor rekening en risico van de opdrachtgever. De agent ontvangt in ruil daarvoor een (commissie) vergoeding van de opdrachtgever. Kort samengevat, de opdrachtgever gaat zelf een overeenkomst aan met de klant, maar heeft bij het afsluiten van de overeenkomst een rol op de achtergrond.
Distributie
Bij distributie neemt de samenwerkingspartner zelf diensten of producten van de opdrachtgever af, veelal tegen een prijs waarin een korting ten opzichte van de marktprijs is verdisconteerd. De distributeur verkoopt de diensten of producten vervolgens door aan zijn klanten. De distributeur sluit, voor eigen rekening en risico, zelf de overeenkomst met de klant af. In de praktijk wordt de distributeur ook vaak “reseller” of “dealer” genoemd. Met de distributeur mogen geen afspraken worden gemaakt die de concurrentie op de markt beperken (denk bijvoorbeeld aan prijsafspraken en zogenaamde key-bidding beperkingen).
Wij adviseren dagelijks welke vorm het beste aansluit bij de beoogde samenwerking en helpen de juiste afweging te maken. We toetsen of de afspraken zijn toegestaan binnen de Mededingingswet en ondersteunen bij het opstellen van een passende overeenkomst.
Onze laatste artikelen
Wij helpen je graag opweg door onze kennis beschikbaar te stellen. Heb je vragen over een specifiek bericht, dan kun je te allen tijde contact met ons opnemen.