
Slechte re-integratie, wie betaalt de rekening?
Vanaf het moment dat de werknemer zich ziek meldt ontstaan er allemaal wettelijke verplichtingen waar zowel de werkgever als de werknemer zich aan moet houden. Tegen het einde van de twee ziektejaren dient de werknemer bij het UWV een WIA-aanvraag in. En dan blijkt er ineens iets te zijn misgegaan. Een loonsanctie, van maar liefst één jaar. Het opzegverbod loopt dan ook nog door. De werkgever werkt wel met een bedrijfsarts, hoe had de werkgever een loonsanctie kunnen voorkomen?
Re-integratie
De wijze waarop een bedrijfsarts de re-integratie begeleidt is niet altijd dezelfde wijze waarop de verzekeringsarts van het UWV naar de kwestie kijkt. Voorzichtig kan gezegd worden dat de bedrijfsarts meer naar de medische mogelijkheden kijkt en de verzekeringsarts meer naar de daadwerkelijk behaalde resultaten. Dit betekent dat de werkgever niet alleen zorg moet dragen voor een compleet re-integratiedossier. De werkgever dient daarnaast tezamen met de werknemer te streven naar een maximaal re-integratieresultaat.
Waar moet je als werkgever allemaal aan denken?
Allereerst is het van belang dat het hele re-integratiedossier compleet is. Dit betekent onder meer dat documenten zoals de Probleemanalyse, het Plan van aanpak en de eerstejaarsevaluatie op tijd zijn ingevuld. De praktijk leert dat dit nogal eens fout gaat. De werknemer zit ziek thuis en er is niet veel contact. De consequentie van het te laat invullen van een re-integratieformulier kan al leiden tot een loonsanctie. Het aanstellen van een casemanager draagt bij aan het bewaken van het overzicht en de termijnen tijdens een re-integratietraject.
Kloppen de adviezen van de bedrijfsarts wel?
Vervolgens is het van belang dat de werkgever de adviezen van de bedrijfsarts nauwlettend opvolgt. Maar wat moet je als werkgever doen als de adviezen niet duidelijk zijn of niet stroken met de praktijk. Als na twee jaar blijkt dat het re-integratietraject niet ten volle is benut, dan is de kans groot dat het UWV een loonsanctie oplegt.
Om dit te voorkomen is het van belang dat de werkgever goed contact onderhoudt met de zieke werknemer en met de bedrijfsarts. Op die manier kan je als werkgever een vinger aan de pols houden en ook zelf beoordelen of de adviezen juist zijn. Dit is en blijft ook de verantwoordelijkheid van de werkgever. Daarnaast dient een werkgever adequaat te handelen indien blijkt dat de re-integratie niet goed verloopt. Afhankelijk van de situatie zijn er meerdere scenario’s mogelijk. Denk aan het aanvragen van een second opinion bij de verzekeringsarts van het UWV, maar ook bijvoorbeeld ook aan het opleggen van een waarschuwing of zelfs een loonsanctie. Dit is ook van belang bij zieke werknemers met een tijdelijk contract. Als werkgever dien je ervan bewust te zijn dat een werknemer die ziek uit dienst gaat ook tot financiële consequenties lijdt.
Conclusie
Re-integreren is een serieuze zaak. Door de re-integratie goed ter hand te nemen is de kans op snelle en goede re-integratie groter en kan een loonsanctie worden vermeden. Mocht je behoefte hebben aan een juridische check van een re-integratiedossier, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.